Vydávání e-knih (knihovna jako producent)

Obě výše popsané možnosti zpřístupnění e-knih knihovnou jsou zjevné a v podstatě kopírují dosavadní model knihovny jako instituce, která nabízí obsah třetích stran (nakladatelé) formou veřejné služby („zdarma“), ale zároveň s jistými omezeními (např. knihovní zákon ošetřuje výjimku pro půjčování knih knihovnami, nenabízí už ovšem zvláštní podmínky pro poskytování licencí pro nehmotný obsah). Knihovnám se nabízí ještě třetí možnost, kterou je stát se aktivním producentem obsahu, popř. platformou umožňující jeho vznikání.

V MKP jsme se vydali touto cestou a začali jsme vydávat e-knihy v roce 2009 jako experiment navazující na záchrannou digitalizaci knihovního fondu. Aktuálně vydáváme v průměru 1 novou e-knihu za den a počet stažení vyrovnává počty výpůjček klasických e-knih:

Primární výpůjčky (absenční i prezenční) a také stažené e-knihy (leden až prosinec) v období 2019 až 2021

Klíčová je zde samozřejmě otázka nákladů – do produkce e-knih v MKP investujeme ročně cca 5 mil. Kč (převážně se jedná o personální náklady doplněné o nákup licencí), náklady na vydání jednoho titulu se pohybují v průměru na 14 tis. Kč. Jedná se o nemalou investici, která má ovšem velmi žádoucí poměr návratnosti: e-knihy lze stahovat neomezeně, jsou stále dostupné a neponičí se. Pokud přepočítáme náklady na jedno stažení, dostáváme se na cca 15 Kč na jedno stažení e-knihy v prvním roce jejího života (dále už jsou náklady zanedbatelné). U klasické výpůjčky se akviziční náklady pohybují násobně výš. V průzkumech zmíněných výše zároveň průběžně ověřujeme hodnotu, kterou mají e-knihy pro jejich uživatele, vyjádřenou ochotou zaplatit za takové stažení v průměru cca 60 Kč. Jednoznačně se tak jedná o investici, která se z pohledu provozovatele veřejné služby vyplatí. Ale jak na to?

Odkazování na zdroje s otevřeným přístupem (knihovna jako agregátor) E-kniha jako produkt a výrobní workflow

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info