Fotobanky pro online kurz

Jaké fotobanky využít pro váš kurz?

Článek vznikl na základě příspěvků studentů kurzu, které najdete pod odkazy.

9. 12. 2020 Hana Tulinská

Bez popisku

Unsplash

Pokud hledáte ilustrační fotografie pro zpříjemnění materiálů (např. webu, pdf...), tak popis pod obrázkem to zkrátka kazí. Unsplash patří mezi oblíbené fotobanky mimo jiné i proto, že licence umožňuje neodkazovat na autora obrázku. Nevýhodou fotek z fotobanky je ale pochopitelně to, že na ně můžete narazit na více webech i v rámci ČR. Pokud jste například ještě neviděli tyto dvě, upřímně vám závidím. 

Bez popisku
Bez popisku

Pexels

Velmi podobně jako Unsplash fuguje Pexels. Ta nyní, mimo jiné, nabízí i krátké videosekvence v mp4.

Pokud potřebujete fotky rychle a zdarma, tak Unsplash i Pexels jsou určitě skvělou volbou. Na druhou stranu je zapotřebí si přiznat jistou umělost či neautentičnost fotek. 

Další velké databáze

K dalším doporučeným databázím může patřit například Morgufile, která prohledává další fotobanky. Jejich licence však mohou být různé, což je nezbytné si pohlídat. 

Oblíbená databáze může být také Pixabay, protože nabízí široké možnosti vyhledávání. Styl fotografií může být, na rozdíl od Unsplash, různý. Svými kolekcemi může zaujmout i databáze Burts. Burst navíc obsahuje průvodce typy fotografií, včetně návodu, jak pořídit fotografii vlastní. Pokud byste se také nadchli pro filtrování podle barev, využijte Flickr.

Méně známé databáze

Pokud by vás zajímaly malé či méně známé databáze, tak si určitě přečtěte příspěvek od Simony, která jich nabízí hned několik. Navíc jsou doplněny pěkným komentářem. Další specifické databáze s volnou licencí nabízí v postu i PeterM.

Vyhledávání nad fotobankami

Fotky nemusíte nutně vyhledávat v konkrétní fotobance. Vyhledávat můžete také přes Google pomocí filtrování licence, a podobně také přes Flickr. Zmínit bychom měli také oblíbený Pinterest.

Jak je to s použitím obrázků?

Na licenci obrázku byste si měli dát opravdu pozor. Jak píše Dalibor, za neetické použití fotografií vás nemusí nahlásit žádný člověk, ale i robot.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info