Hodnocení a hodnota informací

26. 11. 2021 Hana Tulinská

Hodnocení informací pro nás má dvojí význam. Z nepřeberného množství informačních zdrojů se nažíme vybrat ty, které jsou pro naši aktuální potřebu nejlepší a své výtvory se snažíme dovést k co nejvyšší kvalitě. Co to ale znamená? "Kvalita" je vrstevnatý pojem, který si musíme rozdělit do dílčích kritérií. Prokázal autor objektivitu a jak ji prokážeme my? Pracoval autor s relevantními zdroji? Jak sami vybereme relevantní zdroje pro svou práci? Jako roli hraje u zdrojů čas? Jak určit aktuální zdroj? Jak zhodnotit či prokázat schopnost práce se zdroji? Jaké manipulace s informacemi devalvují zdroje informací?

Kvalitní a relevantní informace pro nás mají hodnotu - pro blaho společnosti, pro náš profesní úspěch, ale také pro občanský a osobní život. Základem je přístup k informacím, o který usiluje otevřená věda. Dobré je také vědět, co vlastně ovlivňuje vědecké poznání a tedy to, s jakými informacemi můžeme pracovat. K otevřenosti a užitku z informací můžeme sami přispět využíváním licencí Creative Commons, například pokud vytvoříme pěkný studijní materiál nebo učební pomůcku.

Hodnotu informací jako tvůrci mezi sebou dáme najevo respektem k duševnímu vlastnictví v podobě citování a férovým dodržování licencí. K tomu je třeba znát hranice plagiátorství, abychom se plagiátorem nestali třeba jen omylem. Dále je potřeba omrknout citační normy, abychom veděli, kterou zvolit v manažeru citací, bez kterého univerzitní pisálek nedá ani ránu. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info