Vyhledávání v databázi Scopus

3. 11. 2021 Hana Tulinská

Pokud vás studium a téma baví, za chvíli se do databází zamilujete. Najdete v nich totiž mraky zdrojů, kterými můžete proplouvat sem a tam po citacích, příbuzných tématech nebo přes analýzy četnosti témat v letech, na pracovištích, státech… Jednou ze skvělých databází, kterou jako když najdete při psaní odborných textů, je multioborová databáze Scopus. Zkuste se do Scopusu rovnou přihlásit. 

Vyhledávání dokumentů a specifikace výsledků vyhledávání

Nejčastěji budete nejspíš v databázi vyhledávat samotné dokumenty. V systému se setkáte s klasickou kolonkou pro zadání vyhledávacího dotazu. Rozhodně používejte nástroje pro rozšířené vyhledávání, ať už nabízené v menu databáze, nebo operátory. 

Zúžit výsledky vyhledávání můžete i po zadání vyhledávání. Můžete zadat, co chcete vyloučit (např. konkrétní roky) nebo na co výsledky omezit (např. na vybrané autory). Pokud nechcete, nemusíte výsledky zužovat, ale můžete si jen vybraná zúžení prohlížet. Například články konkrétního autora můžete vidět jako náhled, ze kterého se zase snadno dostanete na původní vyhledávání. Vyzkoušejte sami. 

Analýza výsledků

Skvělým prvkem Scopusu je pokročilá analýza výsledků. Scopus vám nabídne grafy, ze kterých vyčtete

> v jakých letech bylo vyhledávané téma na vrcholu a zda je aktuální nyní nebo spíše ustupující,

> v jakých časopisech se nejvíce objevuje,

> jací autoři o něm nejvíce píší,

> na jaké univerzitě se téma nejvíce řeší,

> v jaké zemi je nejčetnější,

> v jakém typu dokumentu se nejvíce objevuje,

> v jakých oborech se o něm píše.

O těchto autorech, univerzitách a časopisech můžete ihned získat další informace, začít je sledovat nebo je kontaktovat např. kvůli studijnímu pobytu. 

Procházení použitých zdrojů (References), citací dokumentu (Cited by documents) a příbuzných dokumentů (Related documents)

Z dokumentu vybraného z výsledků vyhledávání můžete vytěžit další zdroje. Každý zdroj má pod abstraktem uvedenou použitou literaturu, tzn. může vám být užitečné, z čeho sám autor čerpal. Dále v pravém menu vidíte, kým dalším byl zdroj citován, tzn. můžete najít nit, která od dokumentu vede dále k novějším zdrojům. Do třetice v poslední nabídce pravého menu najdete příbuzné dokumenty, tedy dokumenty, které vám systém doporučuje na základě podobných zdrojů s původním dokumentem. 

Zdroje (Sources)

Ve Scopusu najdete také seznam zdrojů, jejichž dokumenty se v databázi objevují. Mezi nimi můžete vyhledávat dle oborů, přístupu, kvartilů (vědecké úspěšnosti), a typů dokumentu (např. časopisy nebo knižní série).

Upozornění (Alerts)

Ve chvíli, kdy najdete skvělého autora, či máte vymezené téma, kterému se věnujete, můžete si nastavit upozornění na nové dokumenty, které od tohoto autora či na toto téma vyjdou. Ušetříte si tak opakované vyhledávání a novinky vám přijdou rovnou do mailu.

Seznamy (Lists)
Ve Scopusu si můžete vytvářet seznamy, do kterých si lze ukládat dokumenty, které se vám líbily. Využívat tento interní systém má smysl zřejmě jen ve chvíli, kdy nejste zvyklí ukládat dokumenty jen na jediné místo (např. vše rovnou do Mendeley nebo Citace.pro).

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info