Vhodné téma práce

Když se rozhodnete začít pracovat na odborném textu, vedou vaše první kroky přirozeně k volbě tématu. Vhodně zvolené téma je předpokladem pro to, že vás odborné psaní bude bavit, obohatí vás o nové poznatky a v ideálním případě přinesete svému studijnímu oboru nové poznání. 

Kde začít při hledání tématu?

Při volbě tématu (pokud vám tedy není přiděleno bez možnosti vaší volby) byste měli myslet na to, že v následujících týdnech a měsících o něm budete muset sepsat souvislý odborný text. Některá témata (především ta kontroverzní) vypadají na první pohled lákavě, ve skutečnosti si na nich při jejich zpracování můžete vylámat zuby. Nenechte se tedy při volbě tématu ovládnout prvotními sympatiemi, vybírejte s rozmyslem.

Pokud jste ve svém oboru nováčky, bude nejjednodušší poohlédnout se po oborových časopisech nebo webových portálech. Jejich obsah vám prozradí, co se v oboru aktuálně řeší, o čem se diskutuje, kterým směrem je tím pádem dobré zaměřit pozornost. Čemu se ve svých textech věnují odborníci? Na jaká témata vycházejí publikace? Jaká témata rezonují na oborových konferencích? Jakým směrem se ubírají oborové diplomové práce? Pomoci mohou také méně formální informační zdroje, např. sociální sítě, kde můžete začít sledovat osobnosti svého oboru.

Pokud si nevíte s konečným výběrem tématu rady nebo nejste schopni se správně rozhodnout, určitě se obraťte na toho, kdo vám práci zadal, nebo pro koho ji píšete (vyučující, časopis, konference atd.). Ten vás dokáže na vhodné téma nasměrovat nejlépe.

   Rozpoznejte vhodné téma.

Pokud odpovíte na tyto otázky kladně, jste na dobré cestě.

Je pro mě téma dostatečně zajímavé a jsem současně schopen/a k němu přistupovat nezaujatě?
Je téma relevantní pro můj studijní obor?
Může práce na tohle téma přinést oboru něco nového?
Mám o tématu dostatečné povědomí?
Vím, kde mohu získat potřebné informace?

  Položte si otázku.

Základním stavebním kamenem dobrého odborného textu je práce s tématem, spočívající v umění klást si k němu otázky. Právě otázka dokáže v rámci tématu dobře zachytit neznámé prvky či problémové oblasti, které vyžadují řešení. Formulovat téma jako otázku pomáhá při ujasnění myšlenek, zároveň získáte více úhlů pohledu na dané téma a sami si ujasníte, jaké máte o tématu znalosti a nakolik jste schopni o něm sami přemýšlet.

Příklady formulování otázek

Prevence šikany na základních školách. 
Snižuje prevence šikany procento šikanovaných dětí na základních školách?

Odporová síla v závislosti na tvaru tělesa.
Jakým způsobem se mění odporová síla v závislosti na tvaru tělesa při volném pádu? 

Znalostní ekonomika.
Jaký je podíl znalostní ekonomiky na HDP? 

  Stanovte si cíl.

Formulace tématu do podoby otázek vám také pomůže definovat si cíl práce, najít problém, k jehož řešení bude vaše práce směřovat:
Co je tou neznámou, kterou chci v práci řešit?
Na jakou otázku hledám odpověď?
Pokud si na tyto otázky hned v začátcích práce s tématem umíte odpovědět, vyvarujete se pozdějšího tápání a slepých uliček, které vás odvedou mimo vaše odborné směřování.

Příklady odvození cílů z otázek

Prevence šikany na základních školách. Snižuje prevence šikany procento šikanovaných dětí na základních školách?
Zjistit, jestli prevence šikany snižuje procento šikanovaných dětí na základních školách.

Odporová síla v závislosti na tvaru tělesa: Jakým způsobem se mění odporová síla v závislosti na tvaru tělesa při volném pádu?
Popsat, jakým způsobem se mění odporová síla v závislosti na tvaru tělesa při volném pádu.

Znalostní ekonomika. Jaký je podíl znalostní ekonomiky na HDP?
Odpovědět na otázku, jaký je podíl znalostní ekonomiky na HDP.

Především na začátku odborného studia nebo v případě nezkušenosti s tvorbou odborného textu můžete při formulaci tématu chybovat. Na některé možné chyby vás upozorníme níže. 

Potřebuje téma zúžit, rozšířit či přeformulovat?

Příliš obecné, příliš konkrétní či špatně formulované téma patří v začátcích mezi běžné chyby. S trochou opatrnosti se jim ale můžete vyhnout.

Formulace je příliš obecná, tj. nespecifikující, jaký problém se v práci řeší
např. Česká poezie 19. století.

Formulace je příliš konkrétní, tj. zaměřená na malý tematický úsek
např. Symbolika mateřídoušky v baladě Kytice.

Formulace je nevhodná, tj. nevyužívající vhodných pojmů
např. Mordy v básničkách K. J. Erbena.

Pozor na příliš velké sousto.

Může se stát, že si takříkajíc ukousnete příliš velké sousto a pro svou seminární práci o několika stranách zvolíte téma, k jehož kvalitnímu zpracování by rozsahově nedostačovala ani objemnější kniha. Příliš široce formulované téma je hrozbou jak pro vás jako autora – zpracujete ho plytce a chaoticky, tak pro čtenáře – bude číst povrchní text plný obecností a známých informací. Na začátku odborného psaní tedy pečlivě zvažte zadaný rozsah práce, své časové možnosti a dosavadní znalosti o tématu.

Jak poznáte, že je téma příliš široce formulované? Jedná se o obecné, známé téma, v němž se na první pohled skrývá mnoho podtémat, a neřeší žádný konkrétní problém. 

Příklady příliš širokých témat

Nové technologie
William Shakespeare
Středověk
Ochrana zvířat

Jak téma zúžit?

Možnosti zužování tématu jsou nejlépe vidět na příkladu. Představte si, že jste dostali za úkol napsat seminární práci na téma Drogy. To je samo o sobě velmi široké téma, a vy tak máte několik možností, jak je zúžit.

Možnosti omezení tématu

Časem: Drogy v 50. letech 20. století;
místem: Drogy v urbanizovaných oblastech;
osobami: Drogy u teenagerů;
omezení na jeden aspekt problému: Drogy a jejich vliv na inteligenci;
omezení jen na jednu variantu tématu: Halucinogenní drogy.

Jednotlivá omezení lze libovolně kombinovat a postupně tak téma osekávat, dokud se zužováním neboli konkretizací nedopracujete k dostatečně konkrétnímu problému, využitelnému pro vaši práci. V případě výchozího tématu Drogy můžete dojít např. k tématu Vliv halucinogenních drog na inteligenci teenagerů, které je pro několikastránkovou práci rozhodně vhodnější než téma definované pouze jako Drogy.

Postup zužení tématu

Drogy
Vliv drog na inteligenci
Vliv halucinogenních drog na inteligenci
Vliv halucinogenních drog na inteligenci teenagerů

Vězte, že dodatečně rozšířit příliš úzké téma lze mnohem snadněji než se pokoušet o opak. Pokud se vám ani s využitím dostupných rad nedaří téma zúžit, vezměte si na pomoc kreativní techniky, díky nimž se na téma můžete podívat z jiného úhlu a objevit tak nové souvislosti.

Formulace je příliš obecná, tj. nespecifikující, jaký problém se v práci řeší
např. Česká poezie 19. století.

Formulace je příliš konkrétní, tj. zaměřená na malý tematický úsek
např. Symbolika mateřídoušky v baladě Kytice.

Formulace je nevhodná, tj. nevyužívající vhodných pojmů
např. Mordy v básničkách K. J. Erbena.

Vězte, že dodatečně rozšířit příliš úzké téma lze mnohem snadněji než se pokoušet o opak. Pokud se vám ani s využitím dostupných rad nedaří téma zúžit, vezměte si na pomoc kreativní techniky, díky nimž se na téma můžete podívat z jiného úhlu a objevit tak nové souvislosti.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info