Zajištění přístupu k informacím v databázi

Velké instituce, pro něž jsou odborné texty důležitou součástí aktivit, nabízejí přístup k mnoha databázím. Pro usnadnění vyhledávání v nich některé využívají tzv. Discovery služby. Jejich smyslem je umožnit vyhledávání v různých databázích z jediného rozhraní. Protože ale pracují s různě nastavenými systémy, vyhledávací možnosti jsou oproti jednotlivým databázím často omezenější a hledání není vždy dokonalé. Pokud pak budete potřebovat najít další texty, je vhodné zkusit konkrétní databáze, zejména oborové, kde můžete najít další publikace i při použití stejného vyhledávacího dotazu. Také Masarykova univerzita má svou Discovery službu. Ta prohledává nejen řadu placených databází, ale spolupracuje i s knihovním katalogem MU.

Přístup k licencovaným databázím

Pokud chcete využít licencovaných databází, je dobré si uvědomit, že licence může omezovat možnosti jejich použití, nejčastěji na místo, ze kterého se připojujete. Určité zdroje jsou dostupné například jen z některých států, jiné jsou lokalizovány třeba na přístup z počítačové sítě určité instituce, jako je univerzita, někdy jen fakulta nebo konkrétní budova. Pokud tedy víte, že máte mít k databázi přístup, ale nedostanete se k plnému textu, může to být právě kvůli tomuto omezení, a databázi pak musíte využít třeba z počítače v univerzitní knihovně.

Omezování přístupu na konkrétní místo je velmi limitující. V současnosti je trendem přístup odkudkoli – z jakéhokoli zařízení včetně mobilních, při práci na cestách i z domu. To se prosazuje i u přístupu k databázím. Abyste tuto možnost mohli využít, stáváte se součástí počítačové sítě své instituce virtuálně, pomocí tzv. vzdáleného přístupu. Ten vytvoří spojení mezi vaším počítačem, který používáte doma nebo jinde, a databází, k níž chcete mít přístup. Aby se toto spojení vytvořilo, musíte své spojení s institucí, která má zaplacenou licenci, prokázat přihlášením pomocí uživatelského jména a hesla. Třeba se brzo dočkáme toho, že přihlášení nebude nutné, zatím ale nutné je.

I když pro vás nemusí být jasné, v čem se různá řešení vzdáleného přístupu liší, většinou si musíte vybrat z možností připojení. Proxy server a Shibboleth nevyžadují žádné složité nastavování. Zkrátka se přihlásíte, např. pomocí univerzitního čísla a hesla, a můžete databáze využívat stejně, jako byste byli třeba na počítači v knihovně. Tyto postupy ale nemusí být podporovány všemi databázemi a někdy nefungují zcela bezproblémově. Jinou možností je využití VPN, kdy si nainstalujete a nastavíte aplikaci, kterou spustíte a opět se přihlásíte, když chcete získat přístup k databázím. Návody, jak dané přípojení využívat, najdete popsané v nápovědě, kterou obvykle zpracovává instituce, jejíž licenci využíváte.

Proxy server funguje jako jakýsi prostředník mezi vaším počítačem a databází, ke které se chcete připojit. Databáze pak nevidí váš počítač, ale pouze tohoto prostředníka. Pokud je proxy server zajištěn univerzitou, databáze je přesvědčená, že jste její součástí. Proto není tento postup příliš preferovaný. Pro běžného uživatele je Shibboleth v použití k nerozeznání od proxy serveru. Tuto technologii podporuje většina velkých databází a představuje snadný způsob získání přístupu.

VPN po přihlášení vytvoří zabezpečený tunel, kterým prochází data mezi vaším počítačem a databází. VPN může fungovat s různým technickým nastavením, proto například Masarykova univerzita musela po bezpečnostních problémech přejít na OpenVPN, které je v současnosti právě kvůli bezpečnosti preferovanou formou připojování pomocí vzdáleného přístupu.

Přihlášení pomocí vzdáleného přístupu se neužívá jen pro ověření vašeho práva databáze využívat. Slouží také pro dohledání toho, kdo při práci s databází porušil pravidla pro její využití, např. z databáze ukládal nadměrné množství dokumentů. Všechno, co po přihlášení uděláte, se zaznamenává.

Přístup k licencovaným databázím obvykle zajišťuje knihovna, která také často nabízí kurzy práce s těmito nástroji. Pokud si nejste jisti, jak nastavit přístup k licencované databázi nebo jak ji využívat, pro radu i asistenci jsou vám k dipozici knihovníci vaší instituce.

Promluvte si s knihovníkem nebo knihovnicí na vaší fakultě o databázích, které by pro vás mohly být zajímavé. Uvidíte, že je váš zájem potěší a vy získáte cenné informace a kontakt s člověkem, který vám pomůže, když budete ve slepé uličce při hledání odborných informací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info