Knihovna jako zprostředkovatel přístupu k informacím

Ať hledáte publikace na internetu, v databázi, v katalogu knihovny nebo v poznámkách z přednášek, může se stát, že objevíte publikaci, která je relevantní, ale nedostanete se z různých důvodů k jejímu plnému textu. Řada publikací je dnes stále dostupná jen v tištěné podobě, zejména odborné knihy, nebo v placené databázi, ke které aktuálně nemáte zajištěn přístup. V tom případě využijte služeb knihovny, která vám tuto publikaci zprostředkuje.

Knihovní katalog

Chcete-li zjistit, jaké publikace knihovna nabízí, použijte k tomu knihovní katalog. Pro všechny knihovny Masarykovy univerzity existuje společný katalog, který umožňuje vyhledávání knih, časopisů a kvalifikačních prací, především tištěných, ale i některých elektronických. Můžete vyhledávat podle autora, názvu publikace a řady dalších údajů. Stejně jako v případě databází, i knihovní katalog podporuje vyhledávání s využitím operátorů nebo pokročilého nastavení. Pokud hledáte publikaci o nějakém tématu, ale neznáte přesný název nebo jiný údaj, případně dohledáváte další publikace na podobné téma, využijte tzv. předmětových hesel. Jedná se o informace popisující obsah publikace, podobně jako klíčová slova. Při zobrazení záznamu knihy kliknete na každé předmětové heslo a systém vyhledá všechny publikace se stejným heslem, čímž snadno identifikuje další relevantní publikace fondu knihovny ke stejnému tématu.

Společné katalogy ale nejsou jen pro jednotlivé univerzity. V České republice lze použít Souborný katalog České republiky pro vyhledání všech knih, časopisů nebo článků bez ohledu na to, v jaké knihovně se nachází (v celosvětovém měřítku má takovou funkci katalog WorldCat). Když takto zjistíte dostupnost publikace, můžete se stát uživatelem knihovny, která ji má ve fondu. To ale bývá geograficky a cenově nevýhodné, pokud se například jedná o knihovnu na druhé straně republiky. V tomto případě vám může pomoci vaše knihovna službou MVS (meziknihovní výpůjční služba). Díky MVS knihovna zprostředkuje publikaci z fondu jiné knihovny – zašle jí publikaci nebo její tištěnou kopii. Tuto službu musí nabízet zdarma všechny knihovny, platbu je možné žádat jen za vytvoření kopií a pouze do výše nákladů za tyto kopie.

Další služby knihovny

Knihovny v současnosti nenabízejí jen půjčování knih, které mají zakoupeny. Knihovny ze zákona nabízí svým uživatelům přístup k internetu, přičemž způsob a kvalita připojení záleží na rozhodnutí knihovny. Přístup k internetu je spojen s tím, že knihovny zajišťují přístup k otevřeným nebo placeným databázím, pro které mají zakoupenu licenční smlouvu. Vedle informací v databázích knihovny různým způsobem zajišťují přístup k plnému textu tištěných i elektronických publikacích. Mezi důležité služby knihovny pak patří odborná asistence při vyhledávání informací a publikací a získání jejich plného textu, přičemž ústní konzultace jsou zadarmo pro všechny uživatele knihovny, zatímco písemná pomoc v tomto směru (označovaná jako rešerše) je placená.

Rešeršní služby knihovny

Rešeršní služby představují písemné zpracování seznamu zdrojů k zadanému tématu. Knihovník za vás provede celý proces vyhledávání a někdy i získávání zdrojů informací. Protože v průběhu zpracování už do práce knihovníka často nezasahujete, je nutné na začátku dobře definovat, o co máte zájem. Měli byste mít připraveny odpovědi na otázky typu: zda chcete jen plné texty, jaké typy zdrojů, kolik dokumentů a jak starých, v jakém jazyce, příp. jak rychle výsledek chcete. Vedle toho byste měli znát základní pojmy, které definují téma rešerše, včetně jejich synonym, nadřazených a podřazených pojmů. Abyste si potvrdili, že jste si v zadání porozuměli, je vhodné knihovníka požádat, aby zopakoval vaše zadání vlastními slovy. Placené rešerše nabízí také řada firem. Ty se zaměřují na určité informace, např. o konkurenci, patentech atd. Jejich ceny jsou výrazně vyšší než u knihoven, na rozdíl od nich ale mají přístup k placeným specializovaným databázím.

Odlišnosti knihoven podle uživatelů

Knihovny se zaměřují na různé typy uživatelů, proto se liší i jejich pomoc v přístupu k informacím. V případě zájmu o beletrii pomůže spíš městská knihovna, pro odborné informace se obracejte na krajské knihovny. Při složitějším požadavku nejlépe pomohou univerzitní nebo jiné specializované knihovny, obvykle zaměřené na určité obory. Pokud tedy např. máte při přípravě odborné práce zájem o pomoc v přístupu k článku o ADHD z pohledu lékařství, měli byste se obrátit spíše na Národní lékařskou knihovnu. Jestli vás ale zajímá, jak žáky s ADHD učit, pomůže vám Národní pedagogická knihovna Komenského v Praze. Čím specializovanější knihovna je, tím efektivnější a odbornější asistenci při vyhledávání a získávání informací nabízí. Z hlediska dostupnosti je pro jihomoravský kraj klíčová Moravská zemská knihovna. Ta má tzv. povinný výtisk, proto lze v jejím fondu najít každou knihu a časopis, které byly vydané v posledních letech v ČR (pokud vydavatel neopominul svou zákonnou povinnost tyto výtisky knihovně dodat). Jedná se také o největší knihovnu v kraji, proto zde najdete i většinu starších tištěných publikací.

Od služeb ke vzdělávání v knihovnách

Všechny právě popsané služby nabízejí téměř všechny akademické knihovny. Některé knihovny ale chtějí svým uživatelům vyjít vstříc ještě víc a poskytují další služby. Například Knihovna univerzitního kampusu vám nabízí možnost navrhnout publikaci k nákupu publikace, digitalizované publikace z fondu ke čtení ve studovně (tzv. e-prezenčka, která je výhodná, pokud je daný výtisk zrovna půjčený) nebo můžete objednávkou požádat knihovnu o okopírování knihy. Při využívání knihovny se tedy neomezujte pouze na půjčování knih, ale seznamte se i s dalšími službami, které nabízí a obvykle je má popsané na svém webu. Studenti a pracovníci Masarykovy univerzity mohou využívat nejen knihovny na své fakultě, ale i knihovny ostatních fakult, proto je dobré se podívat i na jejich weby.

Knihovny ale neslouží jen jako pasivní podpora v přístupu k informacím. Řada knihoven dnes nabízí různé semináře a workshopy pro svoje uživatele, aby je naučila samostatnosti při práci s informacemi, tedy při jejich vyhledávání, získávání a využívání. Využívejte proto weby knihoven ke sledování nabídky vzdělávacích akcí. Témata jsou velmi různorodá, např. Knihovna Filozofické fakulty MU nabízí témata jako Myšlenkové mapy pro studium, MS Word “diplomka”, Jak na citace podle ISO 690 nebo Jak napsat (nad)standardní životopis a motivační dopis.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info