Výhody a nevýhody databází odborných textů

Stejně jako od starověku vznikaly knihovny, aby usnadnily přístup k informacím vybraným jako přínosné, tak se v elektronickém prostředí objevily databáze, jejichž cílem bylo zprostředkovat uživatelům odborné texty.

Při výběru dokumentů z databází jsou pro odborníky důležitá různá kritéria, proto databáze vedle dokumentů a informací o nich nabízí různé vyhledávací nástroje. Pomohou vám právě ve chvíli, kdy hledáte podklady pro vlastní odborný text. Tvůrci těchto databází mají nastavena více nebo méně přísná kritéria výběru dokumentů, aby zařadili texty určené pro odbornou veřejnost.

Co mají databáze odborných textů společné? Většinou se můžete setkat s následujícími prvky:

Víte, kdo text napsal, jaká je autorova odbornost.

Zdroje většinou obsahují stránku, kde lze najít informace o autorovi. Někdy se jedná jen o jeho jméno a všechny jeho texty v databázi. U textů nebo přímo na stránce o autorovi většinou najdete jeho pracoviště. Můžete si tedy snadno ověřit jeho odbornost v problematice, k níž hledáte texty.

Dokumenty resp. jejich zdroje se vyznačují určitým stupněm kontroly.

Databáze většinou nevybírá pro zařazení jednotlivé texty (články), ale hodnotí celý časopis nebo vydavatele. Pokud ten projde kontrolou a je zařazen do databáze, najdete v ní již všechny texty, které zveřejňuje. Různé databáze mají pravidla pro zařazení různě přísná, často je důležitým parametrem například recenzní řízení, složení redakční rady nebo poměr odmítnutých a přijatých článků.

Databáze mají jednotné vyhledávací rozhraní.

V čem spočívá jeho výhoda? Pokud byste hledali v jednotlivých časopisech, budete se potýkat s odlišnými možnostmi vyhledávání a nutností stále zadávat vyhledávací dotaz, abyste prošli více časopisů. Pomocí databáze se dostanete k mnoha textům vydaným různými časopisy a vydavateli z jednoho místa. Pokud si vyzkoušíte práci s několika různými databázemi, tak zjistíte, že vyhledávání v nich je do značné míry podobné.

Databáze umožňují pokročilé vyhledávání.

Až na výjimky umožňují databáze základní a pokročilé vyhledávání, nabízejí zejména bohaté možnosti vyhledávání v různých polích, podporují také vyhledávací operátory. Díky obvyklé struktuře odborných textů a často i manuálnímu zpracování jednotlivých textů může databáze nabízet další možnosti hledání pomocí slovníků témat (předmětová hesla, tezaury).

Kdy využít databáze?

Společné prvky databází odborných textů poukazují spíše na jejich kladné stránky. Každá mince má ale dvě strany. Abyste věděli, kdy je lepší využít databázi odborných textů a kdy raději internetový vyhledávač, je vhodné upozornit alespoň na některé výhody a nevýhody databází ve srovnání s běžnými webovými zdroji:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info