Práce se záložkami

Při pohybu na internetu narážíte na velké množství zdrojů a stránek, které pro vás mohou být z různého důvodu zajímavé a stojí za to si je uložit. Současně může být příjemné, pokud se o ně dělíte s přáteli, spolužáky nebo obecně s uživateli na internetu.

První možností, která asi napadne každého, je práce se záložkami přímo v prohlížeči samotném. Ať již využíváte Chrome, Firefox, Safari nebo třeba Edge, nástroje na práci se záložkami či oblíbenými stránkami v nich najdete.

Základní struktura takové organizace je taková, že si jednak vytahujete stránky, které navštěvujete často, aby byly dostupné na jedno kliknutí přímo z prohlížeče (typicky jde o IS, e-mail nebo třeba internetové bankovnictví) – tuto službu mají různé prohlížeče řešenou různě (viz Safari, Chrome, Firefox). Dále je možné vytvářet si hromádku stránek, které navštěvujete často nebo se k nim chcete vracet (k této činnosti využijte například Pocket), případě záložky řadit do složek. Poslední dvě oblasti ale v běžných prohlížečích nejsou řešeny příliš šťastně, a proto se vyplatí pro práci s nimi využít nějakou externí službu či nástroj.

Dříve než poznáte typy nástrojů a možnosti jejich využití, je dobré si uvědomit, co jsou to vlastně záložky. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o odkaz (tedy URL) a název stránky. Ve skutečnosti k ní můžete přidat mnohem více informací – tagy, složky, textové popisky, bodování, informace o sdílení, četnosti návštěv atp. Záložka je tak obecně místem, kde kromě odkazu na nějakou stránku umisťujete (a druhým zobrazujete) mnoho dalších zajímavých informací.

Vybrané nástroje

Evernote (+ Evernote web clipper)

Pokud chcete se záložkami pracovat v kontextu dalších informací, bude se vám hodit spojení Evernote a WebClipper. Záložky je možné dávat přímo do Evernote, a než je uložíte či nasdílíte, tak je opatřit tagy a ty případně sdílet. Pokud chcete, tak přímo z Evernote lze obsah publikovat dále, takže můžete dělat veřejné seznamy anotovaných odkazů a mít je dále roztříděné.

Delicious 

Mimo obyčejné práce se záložkami dovoluje tvorbu kolekcí. Jde o tematické celky, které jsou zpracovány jako portál, to znamená, že jakožto uživatel máte možnost na jedno místo umístit zajímavé odkazy na weby, citace z Wikipedie nebo videa. To vše se dalším uživatelům zobrazuje jako integrovaný rozcestník informací. Díky tomu se tato služba skvěle hodí pro pedagogy i žákovské týmové projekty. Velký důraz je zde kladen na sociální interakci – cizí odkazy můžete komentovat, označovat hvězdičkou atp. Ke každému odkazu se zobrazí perexový popisek a obrázek (pokud jsou k dispozici), stejně jako v případě sdílení odkazů na Facebooku.

Diigo 

Umožňuje uložit celou stránku nebo jen její část, opatřit ji tagy, poznámkami a případně dát do určité složky. Díky tomu si nemusíte pamatovat, co vás na dané stránce zaujalo, ale hned to vidíte. Stránky můžete také sdílet s dalšími uživateli.

OneNote (+ OneNote Clipper)

Nabízí obdobné služby jako Evernote. Pro práci doporučujeme využívat instalovanou verzi OneNote i s jeho doplňkem do prohlížeče. Oproti Evernote nenabízí tak pohodlné sdílení a publikování, ale lépe se vám bude pracovat s více záložkami na jedné stránce, můžete do nich i kreslit.

Flipboard 

Slouží nejen jako čtečka, ale je to především nástroj na tvorbu magazínu. Systém umí článek zařadit do vybraného periodika, opatřit jej popiskem či komentářem a takto uložený mu upraví také vzhled, aby se dobře četl. Výsledný produkt je na čtení velice příjemný a skutečně připomíná digitální noviny. Tyto objekty pak můžete snadno sdílet anebo odebírat od dalších uživatelů.

Odkládání článků na později

Ne vždy víte dopředu, zda budete nějakou informaci potřebovat trvale. Může se stát, že vás něco jen zaujme a budete se k tomu chtít za chvíli vrátit, nebo jste se ještě nerozhodli, co s danou stránkou či článkem udělat. V takovém případě se hodí nástroje na odkládání článků na později. Odložené články byste však měli  pravidelně procházet a třídit – nezajímavé vyhodit, zajímavé uložit do svého systému.

Instapaper

slouží k tomu, abyste se mohli vracet k článkům uloženým jednoduše kliknutím na tlačítko, které se dá přidat do prohlížeče. Po přihlášení do webového rozhraní si můžete články roztřídit dle kategorií, číst je nebo si je nechat exportovat do čisté podoby – jen text a obrázky vztahující se k němu. Mezi další funkce patří doporučování obsahu dalším lidem, export článků (třeba všech) do Kindle, ePub či tištěné podoby. Aplikace navíc dobře spolupracuje s dalšími nástroji, jako je třeba Evernote.

Pocket

V současné době jedna z nejpopulárnějších aplikací na organizaci záložek a obsahu, ale především na návraty k zajímavému obsahu. Umožňuje jednoduché sledování vybraných uživatelů či kolekcí a nabízí propracované doporučováni obsahu na základě vašich uložených článků. Funkčně je velice podobný Instapaper. Dobře fungují i jeho aplikace pro mobilní zařízení (iOS a Android). 


Zkuste si pomocí Pocketu odkládat články, na které narazíte. Podívejte se pak, co zajímavého vám nabídne ke čtení. Když vám nebude vyhovovat, neváhejte a přestaňte tuto aplikaci používat.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info