Nástroje pro tvorbu videí

Při tvorbě videí potřebujeme technické vybavení a editor. Následující řádky vás provedou základními body. Dle svých preferencí pak můžete přistoupit ke zdrojům, kterých je, zejména na YouTube, celá řada. Ať si vyberete jakýkoliv nástroj, tak k němu určitě naleznete návod.

29. 11. 2020 Hana Tulinská

Bez popisku

Nástroje pro natáčení

  • Na co budete natáčet?

Nabízí se využit mobil, fotoaparát, kameruwebkameru. V dnešní době na mobil i webkameru můžete pořídit velmi slušné video. Zejména využití mobilu může být spojeno s velmi snadnou editací v některé z aplikací. Profesionální kamery využívejte za předpokladu, že je s ní k mání také kameraman nebo to s videi myslíte smrtelně vážně.


  • Jak nahrajete zvuk?

Jakékoliv nahrávací zřízení obvykle snímá také zvuk. Většinou se ale nevyrovnají samostatnému mikrofonu. Stačí si pořídit například malý klopový mikrofon nebo využít ten, který je součástí vašich sluchátek.


  • Kde bude kamera?

Kamera by měla být mírně nad výškou očí, proto je dobré si pořídit stativ nebo trojnožku a webkameru rozumně podložit.


  • Jak zařídíte, abyste byli vidět?

Světlo je důležitou součástí přípravy natáčení, nejlépe stabilní. Nejvhodnější je denní světlo, nikoliv však přímé slunce, které se nám posouvá. Vhodné je také světelný zdroj doplnit.  

Editory videí

Vybírat můžete ze široké škály editorů dle jejich pokročilosti a ceny. Pro úplné začátky mohou posloužit některé z níže uvedených mobilních aplikací nebo nástroj Adobe Spark. Jednoduchou práci také zvládnete v YouTube studiu. Pokud již máte slušné digitální kompetence, tak rovnou můžete sáhnout po pokročilém nástroji Da Vinci Resolve, který je zdarma.

Další editory:


Editory v mobilu


Nástroje pro tvorbu animovaných videí

Samostatnou kategorii tvoří animovaná videa. K jejich tvorbě poslouží například:


 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info