Tvorba informací jako proces

3. 1. 2022 Hana Tulinská

Tvorba informací, tvorba nového, je lecčím, jen ne lineárním procesem hladce plynoucím z bodu A do bodu B. Mnohem víc se podobá cestě, která sice má svůj cíl, ale občas špatně odbočíme nebo se vrátíme na již navštívené místo, abychom ho viděli jinýma očima či na jiném světle.

Tvorba odborného textu má několik fází i podob dle účelu. Dle rozsahu plánované práce vytváříme návrh výzkumného projektu. Jeho prostřednictvím prokazujeme sobě i ostatním, že si umíme představit již zmiňovaný cíl, dokážeme obhájit jeho smysluplnost a zasadit ho do kontextu současného poznání - již zde tedy píšeme miniaturní přehled literatury. Svébytný a rozsáhlejší přehled literatury je pak následujícím krokem a je součástí výsledné práce či samostatnou prací. Samotné publikování naší tvorby z jednoho bádání může mít několik podob/výstupů podle účelu a publika.

Učení se odbornému psaní lze pojmout různě. Jednou z cest jsou právě přehledové texty - ať už projekt či přehled literatury (jako na začátku článků se strukturou IMRAD). Následovat může návcik psaní strukturovaného abstraktu a kompletní text podle IMRAD. V tvorbě a tvorbě textu bychom měli usilovat o kvalitu - originalitu a smysluplnost, dialogičnost a vhodnou práci s cizími myšlenkami a myšlenkami svými.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info