Vyhledávání netextových materiálů

Internet vám k vyhledávání nabízí informace v různých podobách. Vedle informací z textů, knih a článků můžete vyhledávat pro potřeby odborné práce také informace vizuální, zvukové, a jejich kombinace, takzvaná multimédia.

Grafické prvky jako grafy, schémata nebo obrázky mohou pomoci ve vaší práci prezentovat informace, které je složité vyjádřit slovy. Prezentace odborných informací je obvykle textová, někdy ale přednášky expertů nejsou do textu překlopeny a jsou dostupné jen jako audio nebo video záznamy, i ty vám však mohou přinést podnětné informace.

Vyhledávání obrázků

Řada vyhledávačů, jako je Google a Seznam, umí vyhledávat obrázky na základě textového dotazu. Text je srovnávaný s titulkem obrázku nebo s obsahem webové stránky, na které je obrázek dostupný. Umožňují také nastavit parametry, které vyhledávání obrázků upřesňují, jako je například velikost (a tím kvalita detailů), stáří (aktuálnost), barva nebo typ obrázku (obličej, fotografie, kresba apod.). Používáte-li omezující parametry, myslete na to, že můžete vyloučit i relevantní výsledky, pokud jsou špatně označeny. Z hlediska tvorby odborného textu jsou důležitým omezením práva k využití obrázků, specifikují totiž možnost komerčního či nekomerčního využití a možnost úpravy obrázku.

Fotobanky

Existují také různé weby a galerie pro sdílení fotografií. Některé z nich jsou šířeny pod licencí umožňující další použití. V nich můžete najít obrázky pro svůj web, nebo naopak nabídnout své fotky a obrázky ostatním a třeba se tak i stát slavným nebo si finančně polepšit. Mezi největší a nejznámější patří Flickr, ne všechny fotografie zde jsou však volně šiřitelné. PexelsStocksnap.io a Unsplash nabízí fotografie s licencí CC0, tedy volně použitelné a šiřitelné bez nutnosti uvádět autora. Pokud byste využívali web Unsplash, můžete po přihlášení odebírat deset ručně vybraných fotografií každých deset dní.

Tematické vyhledávání fotek na unsplash.com
Vyhledávání podobných obrázků

Google nabízí i méně obvyklé způsoby práce s obrázky. Pro jejich vyhledávání neslouží textový popis, ale srovnání obrazové podobnosti. Vyhledávaný obrázek je možné nahrát jako soubor nebo zadáním jeho URL adresy. K vyhledávání obrázků se vztahuje i Google Goggles pro zařízení se systémem Android. Ten umí rozpoznat známé stavby a památky, loga, značky, čárové a QR kódy a také texty, které rovnou převádí do editovatelné podoby a překládá do nastaveného jazyka. Aplikace rozhodně není dokonalá, může se vám ale hodit například na odborné konferenci v situaci, kdy vás v zaujme poster, jehož textu nerozumíte.

Vyhledávání podobných obrázků na Google

Vyhledávání video a audio materiálů

Nejpoužívanější vyhledávače vám umožní vyhledávat videa stejně snadno jako obrázky. Lze v nich nastavit zpřesňující parametry, například zdroj, ze kterého chceme vyhledávat.

Do rodiny Google patří YouTube s více než miliardou uživatelů a pěti miliardami zhlédnutí každý den. U YouTube se dají trávit hodiny zábavou, ale je to i skvělý zdroj informací pro odbornou práci. Mezi videi najdete různé návody, např. pro práci s oborovým softwarem, nebo odborné přednášky. Podobně lze využít méně rozšířené Vimeo.

Máte-li zájem o odborné přednášky na různá témata, cíleně hledejte služby, které se na ně zaměřují. Oblíbené jsou záznamy přednášek expertů z konferencí TED, obvykle kvalitně zpracované jak na úrovni záznamu, tak co se týká prezentačních a odborných dovedností přednášejících. Přednášky ve formátu PechaKucha (20 slidů po 20 sekundách) vám poskytnou rychlé seznámení s řadou témat na odborné úrovni. TeacherTube nabízí tematická výuková videa pro různé cílové skupiny, od malých dětí až po odborníky v rámci jejich profesního vzdělávání.

Tradiční média jako rozhlas nebo televize přináší pořady nejen zábavné, ale i vzdělávací. Může se jednat o různé dokumenty, rozhovory s odborníky apod. Jsou také významným zdrojem informací o aktuálních událostech a tématech. Víte, že v současnosti jsou záznamy pořadů stále častěji zpřístupňovány na internetu? Vyzkoušejte například iVysílání České televize nebo audio archiv Českého rozhlasu

Zkuste najít videozáznam přednášky z konference z vašeho oboru.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info