Nástroje pro anotování

Při komunikaci se studenty dříve či později sáhneme po nástroji, který nám umožní něco lépe vysvětlit, označit, okomentovat. Jaké nástroje to mohou být?

Článek vznikl na základě příspěvků studentů kurzu, které najdete pod odkazy.

9. 12. 2020 Hana Tulinská

Bez popisku

Nástroje tutora by měly směřovat k efektivní pomoci studentům a hlavně nezdržovat. Je tedy třeba hledat kombinaci nástrojů, které nám vyhovují a zároveň umožňují rychlý přístup a zpracování. Pokud tutor hledí do dvaceti prací studentů a měl by například každému vytvořit soubor > "uložit jako" > vložit do mailu > najít e-mailovou adresu a odeslat, může se poměrně rychle stát smutným tutorem. Pro časté využívání jsou tedy zřejmě lepší ty nástroje, které umožňují co nejsnazší práci a sdílení. Složitější nástroje jsou pak spíše pro případy výjimečné potřeby. Není pochopitelně potřeba mít všechny nástroje nachystané dopředu, ale poohlédnout se po nějakém vždy ve chvíli uvědomění si nové potřeby.

1. Textové editory a poznámky

Pro vytvoření poznámek můžete sáhnout po klasickém Google dokumentu, ale pokud chcete něco navíc, například možnost kreslení rukou či digitální čmárání, stojí za to vyzkoušet OneNote od Microsoftu. Ve OneNote se dokonce dají vytvářet materiály do výuky, které se propojí s třídou v Teams (studenti mohou mít naopak své poznámky sdílené s učitelem). Pokud vlastníte MacBook, můžete používat designové Pages.

2. Myšlenkové mapy

Pokud chcete vytvořit nelineární poznámku nebo vzkaz, a zároveň znázornit souvislosti a vazby mezi nimi, tak se nabízí vytvoření myšlenkové mapy. Využívaný je například Coggle, dále Bubble.us nebo MindNote. K mým oblíbeným patří rozhodně Scapple, jehož výhodou je nedirektivní struktura větví mapy. Jedná se tedy spíše o skeče-mapy. Nevýhodou ale je, že jej není možné sdílet.

3. Malování

Hodit se vám může i klasické malování nebo jeho sofistikovanější alternativy, jako je například Sketchbook nebo Fire Alpaka.

4. PDF

Pokud dojde na anotování PDF, sáhne asi většina z nás po Adobe acrobat. Zajímavou alternativou může být Foxit reader.

5. Velká plocha

Pokud naopak potřebujete vidět věci z nadhledu pro "big picture", tak sáhnete například po aplikaci Miro. Miro je kolaborativní nástroj, takže se hodí pro sdílení s celou skupinou, která se může také zapojit.

6. Papír je papír

Samozřejmě není chyba sáhnout po papíru a výsledný náčrtek poslat jako fotku. Dokud je to efektivní, tak milovníci papíru nemusí zoufat.

Práce s plochou

Možná se bude jednat o zbytečnou radu, ale přesto. Pokud při práci s úkoly a dalšími nástroji pracujte se dvěma monitory či rozdělenou plochou, tak je přepínání oken další zbytečné zdržení, navíc musíte držet informace v hlavě.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info