Druhy zdrojů

20. 1. 2021 Hana Tulinská

Bez popisku

Když si vybavíme zdroje pro učení, budou to zřejmě učebnice, encyklopedie, knihy, články apod. Ty jsou pochopitelně báječné, dnes už ale nejsou dostačující. Je třeba myslet na celou škálu zdrojů, jejich účel a roli v učení a vzdělávání, včetně role sociální. Nastíníme si tedy několik druhů s příklady.

Encyklopedie a slovníky

Pro seznamování s tématy nebo objasňování pojmů jsou vhodná encyklopedická hesla. Je zcela v pořádku využívat jako zdroj Wikipedii (českou verzi, ale také anglickou vzhledem k nesrovnatelnému množství i kvalitě obsahu). Užitečné je poohlédnout se po specializované wiki, jako je například Wikisofia. Kromě wiki existují samozřejmě také institucionální internetové encyklopedie, jako například báječná Stanford Encyclopedia of Philosophy.

Jaké encyklopedie a slovníky jsou důležité pro studium tématu XY?

Odborné weby a články

Nekonečnou studnicí jsou pochopitelně odborné weby, které je také potřeba zmapovat vždy pro dané téma. 

Databáze odborných textů, časopisy a články

Co se týče výzkumů, vybíráme a doporučujeme databáze vhodné pro dané odvětví, ale také konkrétní časopisy - pomáhejme studujícím vytvářet vazby na zdroje, které mohou udržovat (bez nás). Časopisy můžeme podle různých kritérií vybírat v databázích typu Scimagojr (Scopus) a InCites (WoS), případně u konkrétních, jako je Taylor and Francis. S českými časopisy to bohužel není tak jednoduché, vyhledat se však samozřejmě také dají.

V jakých databázích je nejlepší hledat články k tématu XY?

Jaké časopisy doporučujete sledovat studujícím při zájmu o téma XY?

Jaké konkrétní články lze doporučit?

Knihy

Výběr knih se nemusí, ani v nejmenším, omezovat na knihy odborné. Ani to nejserióznější téma nemusí formalizovat celý životní prostor. Lze sáhnout také po fikci, která ilustruje téma spojeným příběhem nebo pomáhá myšlení či vcítění se (je tedy prostředkem). Vybírat můžete, kromě stránek knihkupců, také na Goodreads či v Databázi knih. Odkazovat můžete na knihu samotnou, ale také na seznamy či profily uživatelů - pomozte studujícím k samostatnosti. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info