Citační manažery

Pokud jste nadšenci, perfekcionisti, nebo detailisti, můžete vytvářet citace ručně. Pokud si ale chcete ušetřit práci a předejít chybám, vyberte si prosím generátor citací nebo citačního manažera. Mít vlastního manažera není vůbec špatné, kdo to může říct? Studenti MUNI mají navíc tu výhodu, že mají Citace.pro zdarma.

Rozdíl mezi generátorem a manažerem je v celku logický – generátor slouží spíše jednorázově, manažer vám pomáhá také s organizací a nabízí více funkcí – typicky můžete vytvářet složky, sdílet je, či přidat nějakou poznámku.

Funkce generátoru

Generátor je nejjednodušším jednorázovým pomocníkem. V generátoru nejprve vyberte požadovaný citační styl. Následně vyberte typ dokumentu, který chcete citovat. Poté je možné zadat identifikátor dokumentu a zkusit, zda jej systém dohledá, čímž vám ušetří práci s vyplňováním polí. Pokud se automatické dohledání nezdaří, je třeba vypsat autory, název, ISBN či DOI (Digital Object Identifier), rok vydání atp. ručně.

Generátory: Citace.comCitationmachine.com

Typické prvky a funkce manažeru

Automatické generování citací

Základní funkcí, která vám raketově pomůže s prací na odborném textu, je automatické generování citací. To znamená, že vložíte nějaký identifikátor vašeho dokumentu do generátoru a ten jej sám dohledá.

Rozšíření do prohlížeče

V ideálním případě však manažer citací umožňuje instalaci doplňku do prohlížeče, což prakticky znamená, že si jen prohlížíte zdroje v databázi a na pár kliknutí se vám uloží do systému. Citaci pak budete mít uloženou a vždy po ruce.

Doplněk do textového editoru

Pokud si k rozšíření prohlížeče nainstalujete ještě doplněk do vašeho textového editoru, pravděpodobně do Wordu či případně LibreOffice, můžete citace vybírat a vkládat při psaní textu.

Třídění do složek

Protože zdrojů budete mít brzy mnoho, hodí se také, aby manažer uměl třídit zdroje do složek.

Pokud si to shrneme díky registraci a instalaci citačního manažeru si prohlížíte dokumenty, kliknutím na tlačítko na liště v prohlížeči se vám uloží, a následně při psaní textů vloží ve správném formátu dle citačního stylu. Podívejte se na následující video, ať víte, o co přijdete, pokud si manažer nenainstalujete.

Nejznámější citační manažery

Jednotlivé manažery se liší dalšími prvky, funkcemi a vzhledem. Je dobré vyzkoušet, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Citacepro.com

Citace PRO jsou pro studenty MUNI zdarma. Výhodou je, že pochází z tuzemské dílny, a proto je možné leccos vykomunikovat – například přidat speciální citační styl, opravit případný nedostatek atp. Pro uživatele Windows nabízí doplněk pro Microsoft Word. Nevýhodou Citací může být nekompatibilita s iOS. Pro uživatele tohoto systému zatím poslouží pouze jako generátor, ale nenabídne rozšíření prohlížeče ani textového editoru.

Mendeley

Mendeley patří k nejznámějším zahraničním manažerům. Nabízí plugin pro různé prohlížeče i doplněk do textových editorů včetně podpory iOS. Kromě generování citací nabízí také vytvoření veřejné i uzavřené skupiny, anotování pdf, a slibuje také networking. Mendeley patří Elsevieru, takže zlí jazykové tvrdí, že lépe funguje na svých produktech (databáze Scopus). Koupit si můžete premiové funkce či větší úložiště.

Zotero

Zotero je nejspíš největším konkurentem Mendeley, typicky jako open-source alternativa, která klade důraz na nezávislou práci s cizími daty. Od Mendeley se liší jiným uspořádáním funkcí a vzhledem, a jinou nabídkou v premiové verzi. Zotero klade důraz spíše na organizaci záznamů spíše než práci s pdf (anotování atp.). Spolu s citačním záznamem se vám uloží také klíčová slova, která pak můžete prohledávat. Mít řízená klíčová slova je opravdu výhodné, neboť je jednak nemusíte vymýšlet sami a jednak při vší úctě k nám všem, budou tato ve většině případů kvalitnější a bude jich více. Pokud byste postrádali nástroj pro anotování pdf, můžete vyzkoušet alespoň plugin Zotfile pro tablety. Vyčerpávající návody a tipy k Zoteru najdete například v tomto LibGuide. Zotero má také podporu iOS a díky mnohým pluginům jej propojíte i LaTexovými editory.

Další manažery: Qiqqa, nejrozšířenější placené citační manažery RefWorks a EndNote.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info