Typografické okénko

Typografie se zabývá tím, jak text, obrázky a další prvky na stránce rozložit takovým způsobem, aby byl výsledek dobře čitelný, přehledný a také estetický. Právě tyto charakteristiky můžete vnímat ve chvíli, kdy se rozhodnete, že budete svůj text nějakým způsobem upravovat. 

Typografická pravidla

Obecně je možné mluvit o dvou druzích typografických chyb. Tím prvním jsou chyby, které porušují pravidla, která by měla být všestranně závazná a pevná. Pokud se rozhodnete je ignorovat, musíte pro to mít výborné důvody, jinak se vystavujte riziku, že čtenář váš dokument nebude číst s libostí. Tato pravidla je možné najít například v tomto typografickém taháku nebo v návodech různého druhu. 

Vytiskněte si tahák jako plakát a dejte si ho někam do blízkosti svého pracovního místa. Určitě se vám bude hodit.

Sazba

Druhou oblastí chyb jsou ty, které souvisí s celkovým fungováním textu jako celku, tedy například nesladění různých typů písem, špatně zvolené velikosti či řádkování. V této oblasti vám žádný taxativní výčet nepomůže. Můžete se spolehnout buď na šablony, nebo se rozhodnout pro vlastní sazbu. Například většina fakult má šablony k diplomovým a seminárním pracím nachystané tak, abyste je mohli hned použít a nemuseli v nich nic dalšího nastavovat.

Pokročilé nástroje

Textové procesory slouží pro rychlou a jednoduchou práci s textem, ale je třeba počítat s tím, že pěknou knihu nebo plakátek v nich nevytvoříte. K těmto účelům lze užít TeX či LaTeX, nebo přímo nějaký nástroj na sazbu. Z bezplatných programů se nabízí především Scribus. Jeho případnými alternativami může být Publisher od Microsoftu, inDesign od Adobe nebo Lucidpress, který funguje online. V těchto nástrojích je možné přesně určit, kde bude oblast s textem, jak bude vypadat, jakým způsobem má být řešené zarovnání, obtékání, jak velké jsou mezery mezi obrázkem a textem atp. Jakkoli sazba textu může v těchto nástrojích působit obtížně, většina základních úprav těžká není a výsledek je kvalitnější. Na druhou stranu v případě diplomové práce nebo dopisu řediteli jsou textové procesory většinou dostačujícím řešením.

Pokud se chcete podívat na to, jak může vypadat dobrá sazba, doporučujeme sledovat především typografický manuál, kde najdete každý rok běžnou i méně obvyklou typografickou inspiraci.

Písmo 

Z rutinních typografických prvků se zřejmě největší pozornost točí okolo písma. Pokud si nevystačíte s běžnými fonty, které jsou dostupné v operačních systémech nebo textových procesorech, můžete si stáhnout a nainstalovat nové. Výborným zdrojem jsou Google Fonts, kde jich najdete nepřeberné množství. Dalšími zdroji mohou být 1001freefonts či fontbundles.

Do tištěných dokumentů se většinou stále doporučuje patkové písmo, na web se většinou volí písmo bezpatkové. Na druhou stranu nejde o normu, a proto se nebojte vybrat takový font, který bude odpovídat potřebám publikace a bude se vám případně také líbit.

Pokud se budete chtít typografii více věnovat, jistě vám přijdou vhod také různé nástroje, se kterými je možné v této oblasti pracovat. Pro začátek jsou zajímavé různé výběry, jako je 47 Top Typography Tools and Resources nebo The Best Free Typography Tools All Designers Should Know, později si už jednotlivé drobnosti budete dohledávat sami.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info