Založení blogu/webu na Wordpress v pěti krocích

Wordpress je jedním z nejrozšířenější CMS (Content Management System) na webu. Samotný Wordpress je otevřený projekt publikovaný pod open source licencí. Autoři tohoto systému nabízí jeho hostování a technickou podporu formou služby Wordpress.com. Vytvoření webu či blogu se službou Wordpress.com je záležitost několika kliknutí a není pro to nutná znalost programování či pokročilé tvorby webu. Tento návod Vás provede založením webu na Wordpressu pomocí již zmíněné služby Wordpres.com a nabídne při tom řadu užitečných tipů.

5. 10. 2021 Dalibor Černocký

1. Registrace

Navštivte web www.wordpress.com a klikněte na tlačítko "Start your website".

Bez popisku

Vyplňte registrační formulář. Registrací souhlasíte s podmínkami služby Wordpress.com.

  • Zadejte svůj e-mail.
  • Zadejte libovolné uživatelské jméno.
  • Zadejte dostatečně silné heslo.

Registraci potvrďte kliknutím na tlačítko "Create your account". 

Bez popisku

2. Výběr názvu internetové adresy webu (domény)

Bez popisku

Doménové jméno je adresa webu, kterou budou lidé psát do prohlížeče, když budou chtít navštívit váš web bez použití vyhledavače.

Běžná doména webu má tvar např. „muni.cz“. Můžeme si ji rozdělit na název (to, co je před .cz) a koncovku (to, co je před názvem, např. .cz, .com).

Nejprve do textového pole zadejte název, který si přejete mít před koncovkou. Snažte se zvolit takové jméno, které bude snadno zapamatovatelné a bude se dobře zadávat do prohlížeče. Mějte při tom na paměti, že doménové jméno můžete kdykoliv změnit. Nebojte se proto, že výběrem něco nenávratně pokazíte.

Volbu potvrďte stisknutím enteru. Poté se vám zobrazí možnosti výběru koncovky.

Bez popisku

Koncovky .cz, .com, .sk apod. jsou takzvané domény nejvyššího řádu a jejich vlastnění je zpoplatněné. Služba wordpress.com proto nabízí bezplatnou variantu, kdy můžete využívat jejich vlastní koncovku „.wordpress.com“.

Najeďte myší na variantu adresy obsahující „.wordpress.com“ a vyberte ji.

3. Výběr plánu

Wordpress uživatelům nabízí řadu „plánů”. Jedná se v podstatě o balíčky různých služeb, přičemž nabízí bezplatný plán s omezenými funkcemi a další placené s možností větší úpravy webu. Pro všechny účely doporučujeme pokračovat s bezplatným plánem, který na webu není tak zřetelný jako ostatní. S bezplatným plánem můžete používat hlavní funkce Wordpressu a v případě potřeby plán kdykoli změnit.

Bez popisku

4. Orientace v administraci

Pokud jste postupovali správně, měli byste být po založení webu přesměrováni na stránku administrace Wordpressu. Pokuste se v administraci zorientovat. Myslete na to, že skrze tuto administraci můžete upravovat všechny části webu:

  • volit vzhled nebo šablonu webu,
  • upravovat hlavičku (vrchní část stránek) i patičku (spodní část),
  • vytvářet a upravovat obsah jednotlivých stránek vašeho webu,
  • publikovat příspěvky,
  • upravovat navigaci
  • a mnoho dalšího.

Pokud se vám nepodaří nalézt potřebné nastavení, zkuste hledat pečlivěji nebo vyhledejte potřebný návod na internetu.

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

5. Potvrzení registrace

Po úspěšné registraci Wordpressu je nutné registraci potvrdit kliknutím na (tlačítko) odkaz v e-mailu, který vám od Wordpressu přijde. Potvrzením dáte Wordpressu informaci o tom, že byl účet skutečně zaregistrován vlastníkem e-mailu. V případě, že svou registraci nepotvrdíte, je možné, že pro vás budou některé funkce Wordpressu skryty nebo zablokovány.

Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info