Volba databáze

Stejně jako od starověku vznikaly knihovny, aby usnadnily přístup k informacím vybraným jako přínosné, tak se v elektronickém prostředí objevily databáze, jejichž cílem bylo zprostředkovat uživatelům odborné texty.

Pokud se zamyslíme nad databázemi odborných textů, můžeme se vy myšlenkách přesunout k samotným kořenům internetu. Ten vznikal zejména pro vědeckou komunikaci. Z komunikace a dostupných myšlenek různých autorů mohou vznikat nové, a mnohem větší rychlostí. V současnosti je internet členitým světem, a vědecké články tvoří jen jeho část – velmi cennou, kterou stojí za to umět prozkoumat.

Charakteristiky databází

Víte, kdo text napsal, jaká je autorova odbornost. Zdroje většinou obsahují stránku, kde lze najít informace o autorovy – jméno, další texty autora, pravděpodobně i jeho pracoviště. Můžete si tedy snadno ověřit jeho odbornost.

Dokumenty resp. jejich zdroje se vyznačují určitým stupněm kontroly. Databáze většinou nevybírá pro zařazení jednotlivé texty (články), ale hodnotí celý časopis nebo vydavatele. Různé databáze mají pravidla pro zařazení časopisu různě přísná. Často je důležitým parametrem například recenzní řízení, složení redakční rady nebo poměr odmítnutých a přijatých článků.

Databáze mají jednotné vyhledávací rozhraní. V čem spočívá jeho výhoda? Pokud byste hledali v jednotlivých časopisech, budete se potýkat s odlišnými možnostmi vyhledávání a nutností stále zadávat vyhledávací dotaz, abyste prošli více časopisů. Pomocí databáze se dostanete k mnoha textům vydaným různými časopisy a vydavateli z jednoho místa.

Databáze umožňují pokročilé vyhledávání. Až na výjimky umožňují databáze základní a pokročilé vyhledávání, nabízejí bohaté možnosti vyhledávání v různých polích, podporují také vyhledávací operátory. Díky obvyklé struktuře odborných textů a často i manuálnímu zpracování jednotlivých textů může databáze nabízet další možnosti hledání pomocí slovníků témat (předmětová hesla, tezaury).

Databáze nabízejí analytické nástroje. Kromě samotného vyhledávání článků můžete zjistit četnost vyhledávaného tématu podle let, pracovišť nebo zemí. To vám pomůže zjistit, zda je vaše téma aktuální, ale také kam nejlépe vyjet na studijní pobyt..

Druhy databází podle poskytované služby

Databáze můžeme rozdělit podle služeb, které poskytují. Bibliografická databáze vám jich poskytuje nejméně, protože slouží zejména pro přehled a tvorbu rešerší. Abstraktové a fulltextové databáze využijete nejvíce, a to i se službami jako ukládání článků či tvorbou analýz – na ty se proto nejvíce zaměřte.

  • Abstraktové databáze vedle údajů o textech poskytují také jejich abstrakty, například databáze Scopus.
  • Fulltextové databáze, jako je např. ProQuest Central, nabízejí plné texty dokumentů.
  • Faktografické databáze, jak vyplývá z názvu, nabízejí fakta, např. statistiky, tabulky, čísla, vzorce, složení apod.
  • Bibliografické databáze obsahují pouze informace popisující texty (tj. název, jméno autora, údaje o vydání atd.), příkladem může být Česká národní bibliografie.

Druhy databází podle oborů

Databázi budete vybírat podle toho, jak je využitelná pro váš obor, podle její kvality a významnosti, a také podle její dostupnosti.

Databáze databází a časopisů

Na začátku je dobré zorientovat se v nabídce, kterou máte k dispozici. Nejjednošušší je zřejmě podívat se do seznamu databází, které nabízí univerzita na Portálu elektronických informačních zdrojů

Seznam můžete filtrovat podle tří parametrů (na obrázku v modrém kruhu):

  • obor, na který je databáze zaměřena;
  • fakulta, která má k dané databázi přístup;
  • dostupnost (označená barevným symbolem u názvu databáze).

Tyto filtry vám usnadní výběr správné databáze. Především vám pomohou udělat si přehled o tom, jaké databáze pro váš obor existují.

Podobné seznamy však můžete najít i jinde na internetu.

Špatně také není začít od oborových časopisů, to znamená podívat se například databázi časopisů a hodnocení Scimago Journal and Country rank. U každého vyhledaného časopisu najdete kromě jeho hodnocení také právě informaci o vydavateli.

Univerzální a multioborové databáze

Sáhnout můžete po obecné databázi. Mezi nimi typicky vybíráte podle toho, k jak kvalitním (jak indexovaným) článkům se chcete dostat. Světový top je databáze Web of Science (WoS) a Scopus, od kterých vám doporučujeme začít. Významné jsou však mnohé další jako EBSCO, SpringerLink, ProQuestTaylor&Francis, Science Direct.

Oborové databáze

Důležité jsou pro vás také vaše oborové databáze, jako je např. pro anglisty a amerikanisty Literature Online, která obsahuje texty z anglické a americké literatury, či pro pedagogy ERIC. Oborovou klasifikaci odborných databází najdete např. v seznamu e-zdrojů Masarykovy univerzity (Přehled zdrojů - zdroje podle oborů).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info