Open edX

Platforma pro otevřené online kurzy

18. 1. 2021 Hana Tulinská

Bez popisku

Když se řekne edX, zběhlý online student si zřejmě vybaví jednu z největších platforem pro MOOC kurzy založenou Harvardem a MIT. Pro designéry vzdělávání je však důležitá softwarová platforma Open edX, která je open source dostupná na GitHub.

Vzhledem k cenám takových systémů je to skvělá zpráva. Druhá stránka věci však je složitost systému, který se neobejde bez velmi zkušeného administrátora. Vedle toho je vhodné mít po ruce také specialistu, který rozumí funkcím systému, podle rozsáhlého manuálu, který se s vývojem platformy aktualizuje.

Využití v knihovnách a školách

Pokud uvažujete o otevřených kurzech, ke kterým má mít přístup veřejnost, a hledáte komplexní systém pro jejich správu, tak Open edX je jistě jednou z nejzajímavějších možností, která se nyní nabízí.

Rozhodně však nelze uvažovat o tom, že by snad knihovna či škola spravovala svou verzi Open edX, protože je to ještě daleko od náročnosti správy Moodle. Smysl dává vytvořit společenství, a to nejen z důvodu (finanční) náročnosti správy platformy, ale také kvůli náročnosti propagace, která je s otevřenými online kurzy spojená. 

Pro uživatele je pak výhodou výběr z množství kurzů na jednom místě. Bylo by tedy báječné uvažovat o jednom edX pro knihovny nebo školy (či segment). Třeba bude někdo ze čtenářů iniciátorem takového kroku. Přehled o kurzech mohou samozřejmě řešit také databáze typu class-central, které jdou napříč platformami.

Screenshot autorky z https://www.edx.org/search?tab=course

Co platforma nabízí?

Velmi podrobné informace pochopitelně získáte na jejich oficiálních stránkách nebo ve strukturovaném manuálu. Open edX je LMS, najdete v něm tedy typické prvky jako v Moodle (např. editor pro tvorbu obsahu, zadávání úkolů, různé možnosti vkládání otázek a testů).

Volba dalších prvků

Přidanou hodnotu lze vidět ve velké modularitě, tedy možnosti ovlivňovat další prvky. V manuálu je možné vybrat si oblast a prvek, který chcete využít pro svůj kurz, a podle instrukcí jej spustit. Studentům tak můžete například zapnout integrovaný poznámkový blok nebo prohlížeč molekul a zároveň vám nepoužívané prvky nebudou překážet.

Bez popisku

Nastavení kurzu

Jednou z nejdůležitějších věcí je možnost nastavení průběhu kurzu, a to ze dvou typů.

  • Instructor-paced kurz pro společné studium skupiny v daných termínech s podporou instruktora (tutora, učitele).
  • Self-paced kurz pro samostatné studium. To znamená, že student může do kurzu vstoupit kdykoliv, případně začít třeba vždy v pondělí. Termíny jsou pouze navržené a student je tedy nemusí nutně splnit. Musí se pouze vejít do termínu ukončení kurzu. I v těchto kurzech může pochopitelně tutor hrát svou roli. Důležité je, že jsou kurzy přizpůsobitelné studentům dle jejich časových možností, rychlosti studia i aktuální potřeby. Mohou tedy začít studovat hned.

Co platforma nenabízí

Bohužel, Open edX není vizuálně nijak zajímavý. Design nás zřejmě neurazí, ale pokud sníme o vizuálně atraktivních online kurzech, tak se nabízí dvě možnosti. Za prvé, investovat do vizuálních prvků, například zaplatit obrázky u grafika. Za druhé, pochopitelně, sáhnout po jiném řešení, například po webových stránkách nebo po nějakém komerčním LMS.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info